NYTT DRAPERI MONTERAT
Draperi med siktruta, keder och kardborre monterat ute hos lagerkund i södra Stockholm
Klicka här för att se hur snyggt det blev!

 

Svetsad vs. metall #1

Öljett-svets

Svetsade öljetter eller lågpris-öljetter?

Vi ville göra ett test på hur en lågprispresenning av PVC var i kvalitet och hållbarhet. Presenningen är inköpt på ett av lågpris-varuhusen i Sverige. Resultatet var minst sagt häpnadsväckande.

Målet var att testa metallöljetten som sitter i duken och jämföra den mot svetsade öljetter. Samtidigt ville vi se dukens allmänna kvalitet.

Hur vi gjorde testet

Vi klippte ut en bit från duken, och lät presenningens förstärkningsväv runt öljetten vara intakt. Vi svetsade en av våra öljetter på ett avstånd av ca 25 cm. Det var svårt att få öljetten att fästa i duken, vilket tyder på att materielet inte ville smälta med högfrekvensvågorna vi använder, och att inte materielt är ”rent”, utan troligen innehåller mer än PVC.

Vi satte duken i vår högst ovetenskapliga testrigg. Vi ville mest få en uppfattning om hållbarhet och kunna jämföra öljetter och dukar. Vi spände upp duken i öljetterna, och väldigt fort började det knaka i duken. Metallöljetten släpper och duken river upp sig. Den svetsade öljetten töjs en aning, men håller bra. Se bilder på resultatet.

Slutsats

Extremt svag duk som troligen beror på en svag cord i väven, och som är översmetad med PVC för att uppnå en vanlig ”handelsvikt” på 650 gram. Duken var svår i svetsen, är PVC-materialet rent? Uppfyller duken REACH-standard avseende rena godkända kemikalier? Metallöljetterna släppte, som förväntat, eftersom de inte sitter fast i duken, de är bara hjälpligt pressade på plats.

Om du vill komma och göra tester och jämföra din egen produkt med våra så är du välkommen till oss här i Spånga. Vi bjuder på en kopp kaffe också! Ring oss innan på 08-502 150 00.

Öljett-test